قسمت هشتم: مساجد (قسمت چهارم)

قسمت هشتم: مساجد (قسمت چهارم)

مسجد سید

معماری اسلامی اصفهان و شکوه بناهای سده هفدهم، بیش از سایر شاهکارهای معماری ایران در غرب مشهور است و اصفهان در یکی از نخبه ترین بخش های ایران قرار دارد. مساجد تنها، نمونه ای از انواع بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی است که از آثار سال های نخست هجری تا کنون باقی مانده است. معماران و هنرمندان نیز سعی می کردند بهترین تجربه ها و ابتکارات خود را در بنای مساجد به کار گیرند تا عالی ترین نمونه های معماری را خلق کنند.

مسجد سید از بزرگترین و مشهورترین مساجد اصفهان ازقرن سیزدهم هجری است که به وسیله حجت الاسلام حاج سید محمد باقر شفتی(1180-1260) از روحانیون بزرگ اصفهان و از مراجع عالیقدر شیعه دراواخر قرن سیزدهم هجری ساختمان آن شروع شده و کاشیکاری آن تا پایان نیمه دوم آن قرن ادامه داشته است. چون عمر حجت الاسلام برای اتمام تزئینات آن کفایت نکرد، قسمتی از آن توسط فرزندش حاج سید اسد الله « سید ثانی » و قسمتی توسط نواده اش حاج سید محمد باقر، ولی هنوز تزئینات قسمت هایی از آن همچنان ناتمام مانده است. همچنین آرامگاه سید محمد باقر شفتی در گوشه شمال شرقی مسجد بنا گردید که زیارتگاه مردم است.

Shabestan-e Masjid Seyed

مسجد سید سه ورودی دارد، ورودی اصلی در شمال مسجد قرار دارد و به درب زنجیر معروف است، مقرنس های سردر با کاشی های معرق پوشیده شده است اما لچکی ها و دیوارها به وسیله کاشی های خشت هفت رنگ تزئین یافته است. ورودی دوم مسجد سید، در جنوب شرقی، معروف به درب حمام دوقلو با جلوخانی وسیع همچون نگینی در کوچه می درخشد. در اسپرهای طرفین این سردر اشعاری به خط نستعلیق بسیار زیبا در مدح مرحوم سید به چشم می خورد و ورودی سوم در جنوب غربی مسجد است که مردم به یاد موذن مسجد، درب ملا علی میرزا می نامند، یک ورودی رفیع است با کاشی های ۷ رنگ و کتیبه ها و اسپرهای مکتوب تزئین شده است. کتیبه های این سردر به خط محمد باقر شیرازی خوشنویس بزرگ عصر قاجار کتابت شده است. مسجد سید از مساجد چهار ایوانی قاجاری در اصفهان است. از ویژگی های این مسجد، وجود چهار مهتابی در جلوی حجره های فوقانی در دو ضلع شرقی و غربی است. ایوان جنوبی جلوی شبستان زیر گنبد قرار دارد. ایوان های شرق و غرب در جلو شبستان زمستانی مسجد واقع شده اند. در دو طرف شرق و غرب چهار مهتابی و در اطراف ایوان ها حجراتی برای سکونت طلاب علوم دینی ساخته شده اند. در اسپرهای اطراف مهتابی ها با خط بنائی عبارات و اشعاری نوشته اند. ساعت بزرگ مسجد که در اصفهان شهرت دارد در بالای ایوان جنوبی قرار گرفته است. در شمال شرقی مسجد آرامگاه حجت الاسلام واقع شده که بقعه و رواقی مقابل آن است. داخل این بقعه و رواق با تزئینات کاشیکاری و گچبری آراسته شده است. در بالای سردر ورودی بقعه تاریخ فوت مرحوم حجت الاسلام با خط ثلث نوشته شده است.

1

2

3

5

6

seyed-3-540x342

این اثر ارزندهو مشهور که در ضلع جنوبی خیابان مسجد سید واقع شده از حیث مطالعه معماری و هنر کاشیکاری مخصوصاً گره کشی، خط بنائی و کاشی ۷ رنگ در شمار بهترین آثار قرن ۱۳ هجری قرار دارد.

وعده ما هر جمعه راس ساعت هفت صبح ضلع جنوبی پل آذر مقابل فرهنگسرای فرشچیان. برای شرکت در برنامه‌های رکابزنی تفریحی انجمن نیازی نیست که یک دوچرخه‌سوار حرفه‌ای باشید، کافیست تا در موعد مقرر با دوچرخه در محل حضور پیدا کنید. منتظر دیدار شما در جمعه این هفته هستیم.

آخرين جمعه هر ماه صرف صبحانه در كنار همركابان